I dag er det meget vigtigt at være opmærksom på, hvordan man er med til at skade miljøet samt hvordan man kan minimere denne effekt. Der er en del ting og teknologier, der bruger mere strøm, end de fleste umiddelbart forventer. Vi kommer med to meget forskellige eksempler her.
Routere
EnergiFyn skriver på deres hjemmeside, at hvis alle danskere slukkede deres routere, når de ikke bruger dem, ville man kunne “spare” en masse CO2.
Dette tal er meget overraskende, da man ikke tænker på de små ting, der står i skabene. En router kører i princippet 24 timer i døgnet og slukkes kun kortvarigt, når der er problemer med internettet. Spørgsmålet er så bare, om det er praktisk at slukke routeren om natten i 2021. De fleste enheder er jo koblet på internettet, og de kan ikke fungere uden. Der er rigtig mange smarte enheder i hjemmene i dag. Har du ingen smarte enheder, så kan det måske godt lade sig gøre. Slukker du din router, vil din telefon automatisk slå 3G eller 4G til, så du stadigvæk får notifikationer.
Har du et smart køleskab og en robotstøvsuger med WiFi, så kan det være problematisk hele tiden at skulle tænde og slukke for routeren. Måske er det muligt at gøre det mere praktisk med en timer, der automatisk tænder og slukker routeren inden for dagstimerne.
Bitcoin
Ifølge Digiconomist udleder Bitcoin-netværket lige så meget CO2 som hele Serbien og Montenegro årligt. Dette er et meget stort tal, fordi det er en teknologi der sammenlignes med et helt land. Der findes en del andre kryptovalutaer, som du kan læse mere om her, og de bruger selvfølgelig også en del strøm. Umiddelbart er der ikke et sammenlagt tal, men det er et meget stort tal.
Spørgsmålet er bare: Hvordan kan man reducere strømforbruget på kryptovalutaer? Løsningen findes allerede, men opbakningen er der ikke helt. Bitcoin kører med det system, der kaldes for Proof of Work, hvor man skal bruge meget computerkraft og dermed også meget strøm. Der har længe eksisteret et alternativ, der hedder Proof of Stake, hvor strømforbruget er meget mindre. Ethereum er gået fra at være Proof of Work til Proof of Stake, så derfor er det også muligt for Bitcoin.
Det er selvfølgelig ikke nemt at gå fra det ene system til det andet, og hvis opbakningen ikke er der, er det umuligt. Det kræver nemlig, at der er enighed blandt brugerne omkring det. Der findes intet central autoritet, der kan bestemme det. Selv hvis man ender med at skifte, så kan man bare lave en såkaldt “fork” af Bitcoin og køre videre med Proof of Work. Dette kommer nok til at ske, fordi der er investeret mange millioner i udstyr til mining, som kommer til at være ubrugeligt, hvis det kommer til at ske.
Ønsker du derfor at anvende kryptovaluta og være mere miljøbevidst, kan du overveje at købe Ethereum. Du kan læse en guide til køb af Ethereum ved at klikke her.