Vidste du, at en energirapport er en del af tilstandsrapporten?

Når du skal købe bolig, er boligens energimærkning en vigtig del. Afhængigt af hvilken mærkning boligen får, vil det enten kunne koste eller spare dig for en del penge. Derfor indgår boligens energirapport også som en væsentlig del af tilstandsrapporten. Der findes en god guide, der trygt og sikkert kan føre dig igennem hele forløbet.

Det er din garanti for, at tingene foregår korrekt, og at du altid ved, hvad der foregår. læs hele guiden her!

Hvad er en energirapport?

En energirapport har til hensigt at fortælle potentielle købere, hvor mange penge de forventes at bruge på vand, varme og el i den nye bolig. Det er derfor også et krav, at den nuværende ejer – altså sælger – får udarbejdet en energirapport. Det er i energirapport, at boligens energimærkning findes.

Hvor meget man som boligejer kommer til at betale for vand, varme og el, kan blandt andet afhænge af, hvor godt huset er isoleret. I forbindelse med et bolig-salg vil en fagkyndig person derfor slavisk og gennemgående inspicere boligen og dens tilstand. Er isoleringen eksempelvis af ældre dato, vil dette typisk påvirke boligens energianmærkning, da boligen har sværere ved at holde på varmen.

Det er særligt vigtigt som sælger at få lavet en ny energirapport, hvis du gennem din tid som ejer af boligen har udført markante forbedringer på boligen. Det kan eksempelvis være, at du har sikret bedre isolering. Det vil have indvirkning på rapporten og kan i sidste ende betyde en bedre energimærkning.

Hvilke mærkninger kan en bolig få?

Når hele boligen er gennemgået, vil den fagkyndige kunne give din bolig en anmærkning. Anmærkningerne går fra A2020, A2015 og A2010 til G.  De bedste mærkning er A2020, og den dårligste mærkning er G. Derfor bør du som potentiel køber af en bolig have visse forbehold, hvis boligen har energimærkning G. Her bør du stille en del opfølgende spørgsmål i forhold til, hvad der kan udbedres på boligen, således boligen på sigt vil få en bedre anmærkning.

Det kan eksempelvis være alt fra simple isoleringer til nyt tag – i tilfælde af at tagets utæthed gør, at boligen har sværere ved at holde på varmen. Derudover bør du også undersøge, hvor store vand, el og varmeregninger, du vil få, hvis din boligs anmærkning er G.

Det kan nemlig hurtigt blive en dyr fornøjelse. Derfor bør du – som udgangspunkt – tillægge de gode anmærkninger stor værdi i din jagt på en ny bolig.

Hvilke personer kan lave en energirapport?

Det kræver et certificeret energimærkningsfirma at udføre en energirapport. Denne type af firma findes overalt i landet, og du kan derfor også finde et i dit nærområde. Derudover holdes der løbende kontrol med firmaerne, så ingen boliger får bedre mærkninger, end hvad de reelt står til. Hvis et firma ikke lever op til deres ansvar, vil de modtage en alvorlig påtale fra Energistyrelsen.

Du kan som privatperson se, hvilke firmaer der har modtaget en sådan påtale. Det er din sikkerhed som forbruger. Vælg derfor altid en anden løsning, der sikrer korrekt håndtering og pålidelighed.

Hvilke boliger skal have lavet en energirapport?

Alle boliger på over 60 kvadratmeter skal have udført en energirapport. På boliger mindre end 60 kvadratmeter er en energirapport ikke et krav. Det kan dog altid være en god idé at overveje det alligevel, da det kan bidrage til mere gennemsigtighed i forbindelse med et salg. Har boligen eksempelvis en god energimærkning, kan det også bidrage til at højne boligens værdi.